Pyrene 2003 - La festa de los Pirineos El Mundo de los Pirineos

Catalá

Castellano

 
Pyrene 2003 | Programa | Notas de premsa | Allojaments | Mape | Patrocina
Lleida, 13 d'abril del 2003

Festival PYRENE. La fiesta de los Pirineos

El Pont de Suert. Alta Ribagorça. Lleida.   20, 21 y 22 de juny de 2003

LA MÚSICA, LA TRADICIÓ I EL FOC ES DONEN LA MÀ AL FESTIVAL PYRENE 2003

L'Alta Ribagorça aplegarà el mes de juny dos dels esdeveniments més destacats que tindran lloc aquest estiu al Pirineu lleidatà: les tradicionals falles -la festa del foc i el festival Pyrene, la Festa dels Pirineus. Després de l'èxit obtingut l'any passat a Llavorsí, Pyrene se celebrarà enguany al Pont de Suert els dies 20, 21 i 22 de juny amb un ampli programa d'actuacions musicals i activitats de caire tradicional.

El festival Pyrene, organitzat per la revista El Mundo de los Pirineos, vertebra un any més el seu programa a través d'una variada oferta musical, amb grups com Jarabe de Palo, Celtas Cortos, Pomada, Ibon Koteron, Mallacano Bend & Band Jazz de Benavarri, entre altres.

Les actuacions a l'aire lliure que es complementaran amb una fira d'artesania i gastronomia (en la que el visitant trobarà l'oferta d'un centenar d'expositors), la 3ª Fira del Llibre, el Disc i la Cartografía Pirinenca (amb la presència de nombroses editorials especialitzades), tallers i animació infantil, gegants i capgrossos, etc. La novetat d'enguany del festival és un Fòrum Virtual dels Pirineus, amb interessants novetats tecnològiques que aportarà el Telecentre local.

Els organitzadors del certamen aprofitaran també la aubicació al Pont de Suert, població situada en un estratègic encreuament de camins, rius i valls, per organitzar interessants excursions turístiques i naturalistes com ara visites al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, o sortides de muntanya. Menció especial mereix la visita a les esglésies romàniques de la Vall de Boí , declarades fa dos anys Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Les falles, protagonistes

Enguany, la gran cita dels amants de la cultura pirinenca, Pyrene, trobarà el seu complement perfecte en una de les tradicions més emblemàtiques de la zona: la baixada de les falles, la "festa del foc", que se celebra en diverses poblacions de la zona al voltants de Sant Joan. Al Pont de Suert, seu del festival, les falles tindran lloc el 23 de juny.

Coincidint amb el solstici d'estiu, els pobles de l'Alta Ribagorça celebren (en dates diferents) les falles, una cerimònia d'origen ancestral molt arrelada en la tradició de la comarca. L'acte està relacionat amb el culte solar i originalment es feia per agrair als déus l'èxit de les collites i l'arribada del bon temps.

El ritual nocturn de les falles és sumament espectacular. Un grup d'homes, els fallaires, baixen amb grans torxes enceses d'un lloc elevat de la muntanya, en seguici i guiats pel fadrí major o cap de colla. La filera, en forma de serp de foc, va descendint i finalment arriba al poble, on és rebuda amb menges i vi i amb el so de la música i les campanes. La festa continua durant tota la nit al volant de les falles que en forma de foguera s'acaben de consumir.

Les falles d'enguany, a més, vindran acompanyades d'un taller per acostar als visitants els secrets d'aquest ritus popular i per mostrar com es fan artesanalment les falles.

A banda del Pont de Suert, el calendari de les falles abasta els mesos de juny i juliol. El dia 14 de juny tenen lloc a Durro; el 23 al Pont de Suert, Barruera, Boí, Senet i Vilaller; l'11 de juliol a Erill la Vall, i el 18 del mateix mes a Taüll.

Per a més informació
El Mundo de los Pirineos:
Jesús M. Pérez Azaceta 943 31 32 09
Jaume Pifarré 606 96 63 76

Ines Marín - Ayuntamiento de El Pont de Suert 973 69 00 05
Cristina Bros - Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça 973 69 04 02 - 902 101 516

© Copyright 2003 - El mundo de los pirineos Pujar